Speciell port för ip-tv?

Använder man någon speciell port för IP-TV eller går allt via samma?

Kommentarer

• Hej Tommy,

Tack för ditt inlägg!

Det går att använda samtliga LAN-uttag för TV på din fibermottagare.

Ha en fin dag!
    Julia Kundservice
  • Jag har fiberdosa nätverkskabel -> routern. Bredbandet funkar bra.
    Sen har jag fiberdosa -> nätverkskabel -> tv-boxen -> hdmi -> tv.
    Detta funkar inte alls.
    Det står bara "mjukvaran startas" och sen fryser det. Vad ska jag göra?
    Bredbandsbolaget sa till mig att deras brygga till tv:n inte funkar med ip-only, utan jag måste dra nätverkskabel från fiberdosa in i boxen.
    Martin Lexelius
  • Hej igen Martin,

Vad menar du med brygga? Återkom så ska vi undersöka detta.

Ha en fin dag!
    Julia Kundservice
  • Hej,
    Är det någon skillnad på de olika LAN-uttagen på fibermottagaren?
    Kan jag använda alla fyra LAN-uttagen för nätverksansluten utrustning?
    Exempelvis ett uttag för dator, ett annat för värmepanna, etc.
    Om ja, är uttagen "separerande" på något sätt eller är utrustning som anslutits ett LAN-uttag anslutet till samma lokala nät som utrustning som anslutits på ett annat LAN-uttag?
    Om jag kan utnyttja alla LAN-uttagen skulle detta göra saker och ting enklare för mig.
    Bästa hälsningar
    Rolf
    Rolf Hellstrand
  • Hej Rolf,

Tidigare har varje LAN-uttag haft ett dedikerat syfte men på senare tid har samtliga blivit "free seating" vilket innebär att samtliga LAN-uttag kan nyttjas.

Ha en fin dag!
    Amanda Kundservice
  • Alla uttag kan utnyttjas, men är det verkligen lämpligt för datorer, smartphones osv? Om jag förstått saken rätt finns ingen router i fiberboxen och dess portar ger i så fall bara externa IP-adresser. I så fall måste man ha en egen router för intern utrustning!
    Sven Forsberg
  • Hej Sven,

Fibermottagaren är inte trådlös på något sätt och du kopplar in en router för att få trådlöst internet. IP-adresser får du från din tjänsteleverantör.

Ha en fin dag!
    Amanda Kundservice
  • Hej,

Jag menar inte trådlös router utan router i allmän mening (där en extern IP-adress blir ett internt nät där flera enheter kan användas).
    Om jag kopplar flera datorer med kabel till fibermottagaren finns två scenario:

1. Fibermottagaren är bara en switch och ger kanske en extern adress per dator om det är möjligt
    2.Fibermottagaren har inbyggd router så att alla kabelanslutna datorer delar på samma externa adress

Vilket av dessa är det som gäller?
    Sven Forsberg
  • Hej Sven,

Alternativ ett är det som gäller.

Ha en fin dag!
    Julia Kundservice
  • Finns det möjlighet att få statisk ip-adress?
    Jonas Lönnroth
  • Hej Jonas,

När det gäller ip-adresser får du vända dig till din tjänsteleverantör.

Ha en fin dag!
    Julia Kundservice
  • Behöver man göra någon konfigurering via USB eller annat, eller är det bara att ansluta valfritt i de fyra LAN?
    Curt Gustavsson
  • Det är bra att ansluta till valfri LAN-port.
    Julia Kundservice
  • Men glöm inte att koppla in en router med brandväggsfunktion först! Det blir låg säkerhet annars och dessutom får du inget sätt att koppla in flera datorer då fibermodemet varken innehåller routingfunktion eller DHCP-server.
    Sven Forsberg
  • Oftast får man en router från tjänsteleverantören. Den routern kan ha IP-tv på annat VLAN. Det kan vara en port som är avsedd till Ip-tv.

Men detta kan man lösa med en nyare switch som går att ställa in olika VLAN per port.
    Det innebär att man drar en kabel från routern till en swich som kan dela upp portarna i olika VLAN. Då slipper man dra flera kablar.
    Mika Arnald
  • Hur kommer jag åt uttagen? Utan att använda våld.
    Cecilia Wide
  • Du kan se bild på vår fibermottagare här https://kundservice.ip-only.se/org/ip-only/d/hur-ser-installationen-ut-inomhus/ och det är i dom gula lan-portarna du kopplar in nätverkskablar.
    Inget våld ska krävas.