Skötsel och utbyte av fibermottagaren?

Vem äger fibermottagaren efter installationen? Vem svarar för att byta ut den när den har gjort sitt?

Kommentarer

• Vi på IP-Only äger kundutrustningen och går fibermottagaren sönder utan att du som kund orsakat detta byter vi ut fibermottagaren kostnadsfritt.
    Julia Kundservice
  • Om fibernätet av någon anledning slutar att fungera, vem är ansvarig. Kommer IP-Only att reparera nätet utan kostnad för fastighetsägaren?
    Vad jag förstår är IP-Only ansvarig ända fram till och med installerad kundutrustning i huset.
    Gunnar
    Gunnar Ek
  • Självklart kommer vi laga fiberkabeln om det slutar fungera. Är det du som fastighetsägare som orsakat skadan kan en teknikerkostnad tillkomma.
    Julia Kundservice
  • Vad kostar "teknikerkostnaden"
    Erik
  • Det beror på vad ärendet gäller priset kan vara stor skillnad från fall till fall.
    Julia Kundservice
  • Om det åskar ska strömadaptern kopplas bort från fibermottagaren då? För även om inte fiber leder ström så är det koppar i elledningen. Är fastighetsägaren fri från ansvar vid eventuell skada?
    Robin
  • Har du möjlighet att koppla ur strömmen för att vara på den säkra sidan är det att rekommendera.

Fastighetsägaren är inte fri från ansvar vid eventuell skada, vi står inte för force majure.
    Amanda Kundservice
  • Hej, Telia skickar alltid kostnadsfritt en ny router om den gamla slås ut av åska. Ska kolla med min kommande leverantör vilken policy de har. Men om fibermottagaren skadas av åska? Får vi inte en ny av ip only då?
    Per
  • Vi byter inte ut din fibermottagare kostnadsfritt, det tillkommer en teknikerkostnad som kan tas mot ditt försäkringsbolag.
    Amanda Kundservice
  • Vad kostar en fibermottagare? Teknikerkostnad. Måste en tekniker komma hem och byta ut?
    Per
  • Ca 3000 SEK för byte av fibermottagare och teknikeravgift. Dock kan avgiften variera från fall till fall beroende på vad som behöver göras. Ja, tekniker behöver komma hem till dig och byta.
    Julia Kundservice
  • Hej, hur ska vi skydda tekniken mot blixtnedslag som är vanligt på Öland?
    Är det fibern eller elledningen som är mest känslig för blixtnedslag?
    Per
  • Själva elektroniken är det som i detta fall är känsligt för blixtnedslag. Men det som man kan köpa är ett "överspänningsskydd" som är till för att skydda elektriska apparater från överspänning.
    Lamija Kundservice
  • Hej, kan även fibern leda ett blixtnedslag och förstöra fibermottagaren?
    Per
  • Nej fibern leder inte ström och kan därför inte leda åska.
    Julia Kundservice
  • Hej, Fibern leder förstås inte ström men jag vet att vissa fiberinstallatörer lägger en tunn kopparledare tillsammans med fiberröret för att möjliggöra framtida "kabelsökning". Gör ni det också?
    Mvh
    Bosse
    Bo Åkesson
  • Hej Åke, nej det gör vi inte.

Med vänliga hälsningar
    Julia Kundservice
  • En sök tråd inte koppar läggs med all nyinstallation. Om den sen leder över blixten till fibern vet jag inte.
    Hans Sigerhed
  • Det läggs visst en tråd av metall för kabelsökning utmed fiberledningen,  kundservice bör studera anvisningarna Robust fiber som IP Only ska följa. Och jag vet som byombud att söktråd läggs ända fram till fasad vid alla installationer för IP Only på Öland. Men överspänning i en nedgrävd tråd kommer inte att påverka fibern annat än vid direktträff av blixten i skåpet. En sådan skada lär IP Only stå för. PS Söktråden får inte jordas vid fasad, inte heller i kabelskyddet runt fiberducten. Då kan strömmar uppstå. Den tunna söktråden ligger i det gröna bandet som läggs ovan på inkommande fiber för att varna vid grävning.

Både mediakonverter/fibermottagare och router bör skyddas med överspänningsskydd. Allra bäst är om hela huset är skyddat med överspänningsskydd i centralen.