På vilket djup gräver ni ner fibern?

Jag undrar på vilket djup fiberkabeln kommer att ligga på min tomt?

IP-Only Kundservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Vanligtvis förläggs fiberkabeln på 20-30 centimeters djup. Hur djupt vi gräver ner kabeln kan variera, bland annat beroende på markförhållandet. Om fiberkabeln ska grävas ner på t.ex åkermark gräver vi ner den betydligt djupare.
    Julia
  • Söktråden bör fästas i kabelskyddet på fasad. En del installatörer klipper av det gröna bandet och täcker änden med jord, andra fäster upp tråden så att den är åtkomlig. Det är dumt att klippa tråden för då kan man inte söka från kundsidan. Inmätning med GPS sker inte på tomtmark och kunden får ingen karta över dragningen på tomt.

För egen del har jag gömt söktråden vid fasad så att bara jag vet var den finns. Vill inte att någon obehörig ska kunna hitta fibern. Men om fibern ändå är förd synligt på fasad bör söktråden behållas åtkomlig.

Jonas Lönnroth
  • Tillämpar IP Only regelverket Robust fiber (som bland mycket annat reglerar förläggningsdjup)?
    Jonas Lönnroth
  • IP-Only arbetar för att alla ska få tillgång till fiber. Vi bidrar till samhällets digitala utveckling. Vi vill bygga ett hållbart fibernät. Därför har vi certifierat och förbundit oss till att följa Robust fiber - branschstandarden för fiberförläggning. Läs mer på robust fiber här
    Amanda Kundservice
  • Roust fiber föreskriver att söktråden ska fästas på väggen. I de fall montörerna bara klippt av söktråden och lagt ned bandet i marken bör felet rättas till genom att tråden skarvas och änden fästs synligt. Eller hur? Vill gärna ha ett uttalande från IP Only om detta eftersom avvikelser är vanliga i det utbyggnadsområde där jag varit byombud.

Jonas Lönnroth
  • Vi förlägger inte sökband på tomten, vilken bilaga och punkt hänvisar du till för att sökbandet ska fästas synligt?