Finns NAT eller routing funktioner i fibermottagaren?

Fibermottagaren som installeras hos dig har varken NAT eller Routing-funktioner. För att använda fibern behöver du utöver en tjänsteleverantör antingen koppla upp dig via en nätverkssladd eller genom en router. Skulle du få dubbel NAT behöver du kontakta din tjänsteleverantör då det är dem som sitter med detta.

CPEn som installerats är en lager 2-switch vilket innebär att den är transparent och därmed endast överför data till och från sina utgångar (fiberkabelns SFP-port åt ena hållet och LAN-portarna åt andra hållet). Det är inte några problem för fibermottagaren att hantera undernät, som exempel används VLAN för IPTV-trafik.

Önskar du en fast IP-adress behöver du kontakta den tjänsteleverantör du valt för att ordna detta då det är de som tilldelar din IP-adress och generellt så får du denna via DHCP. Vissa leverantörer väljer att erbjuda fast/statisk IP-adress men kan komma att ske mot en kostnad beroende på vilken du väljer. De tjänsteleverantörer som inte erbjuder statisk IP-adress erbjuder en möjlighet att återfå samma IP-adress varje gång tilldelningen förnyas, vilket kan vara tillräckligt för en del behov.

Det finns ingen inbyggd brandvägg i CPEn utan detta är något du själv kommer behöva se över i samband med tecknande av tjänsteleverantör och köp av router.