Till senaste kommentaren

Finns NAT eller routing funktioner i fibermottagaren?

Fibermottagaren som installeras hos dig har varken NAT eller Routing-funktioner. För att använda fibern behöver du utöver en tjänsteleverantör antingen koppla upp dig via en nätverkssladd eller genom en router. Skulle du få dubbel NAT behöver du kontakta din tjänsteleverantör då det är dem som sitter med detta.

CPEn som installerats är en lager 2-switch vilket innebär att den är transparent och därmed endast överför data till och från sina utgångar (fiberkabelns SFP-port åt ena hållet och LAN-portarna åt andra hållet). Det är inte några problem för fibermottagaren att hantera undernät, som exempel används VLAN för IPTV-trafik.

Önskar du en fast IP-adress behöver du kontakta den tjänsteleverantör du valt för att ordna detta då det är de som tilldelar din IP-adress och generellt så får du denna via DHCP. Vissa leverantörer väljer att erbjuda fast/statisk IP-adress men kan komma att ske mot en kostnad beroende på vilken du väljer. De tjänsteleverantörer som inte erbjuder statisk IP-adress erbjuder en möjlighet att återfå samma IP-adress varje gång tilldelningen förnyas, vilket kan vara tillräckligt för en del behov.

Det finns ingen inbyggd brandvägg i CPEn utan detta är något du själv kommer behöva se över i samband med tecknande av tjänsteleverantör och köp av router.
IP-Only Kundservice (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Hej, finns fibermottagaren att välja som 12V?
    Ska användas vid sommarstuga där det finns 12V system men ingen framdragen fast elkabel. 😀
    Fredrik Andersson
  • Hej Fredrik!

Vår fibermottagare tar 12V. Däremot har vi inte en rekommenderad strömadapter eller liknande för fibermottagaren. Jag bifogar vårt data-blad nedan som innehåller mer information.

Allt gott,
    Lina W
  • Jag vill koppla in den mot solcellsuppladdat batteri. Vad kostar en enhet om jag ska modifiera den själv till 12V?
    Fredrik Andersson
  • Hej Fredrik!

Strömmen som kommer in i fibermottagaren måste överensstämma med den strömadapter som idag finns kopplad till den. Sen måste det finnas en regulator för att inte skicka strömspikar in till fibermottagaren som riskerar att ha sönder utrustningen. Vi tillåter inte att man modifierar fibermottagaren utan att man i så fall modifierar strömtillförseln.

Allt gott,
    Lina W
  • Ok, jobbar IP Only på att ta fram en lösning för 12V strömtillförsel som blir godkänd för att nyttja. Om inte. Kan ni isåfall lyfta frågan. Kan ju vara bra att använda sig av när det blir strömavbrott mm
    Fredrik Andersson
  • Hej Fredrik,

I dagsläget jobbas det inte på någon sådan lösning, då efterfrågan inte har varit stor. Självklar så kommer det att ses över om tillräckligt många personer efterfrågar en sådan lösning.

Allt gott,
    Lina W
  • hej jag läste att den ska vara transparent men hur jag än försöker med sladden direktkopplad till min server så kommer jag inte ut på dom portar jag behöver komma ut på. har gjort ett flertal spelservrar genom åren men har aldrig stött på det här. Mvh Mikael
    Mikael Björling
  • Hej Mikael!

Vår fibermottagare är inte konfigurerad för det. Om du försöker att köra nätverket via fibermottagaren så är det inte att rekommendera. Det behöver i sådant fall finnas en router mellan fibermottagaren och utrustningen som du försöker ansluta mot. Vi hänvisar dig att ta kontakt med din tjänsteleverantör för att få fram den bästa lösningen med hur du kan koppla din server.

Allt gott,
    Lina W
  • måste jag inhandla en router till fiber koppling????
    Sisko Käll
  • Hej Sisko, har svarat dig via mail på dina frågor. Ha en fin dag!
    Helena