Fiberdosa NAT? admin interface?

1. Hej den dosa ni installerat, har den NAT och Routing-funktioner?

Jag tror att när jag kopplat in min router till er att jag fått dubbel NAT och därför fungerar inte vissa saker som kräver UPnP som en övervaktningskamera tex.

2. Oavsett ovan, kan jag själv logga in till dosans admin interface?

Kommentarer

1. Nej, fibermottagaren har ingen av dessa funktioner. Det är därför du måste använda dig av en router. Om du får dubbla NAT är det något du får ta med din tjänsteleverantör.
    2. Nej, det finns ingen funktion i fibermottagaren som du behöver komma åt.
    Julia
  • Hade just uppe den här diskussionen med Bahnhof och andra. För privatpersoner går det inte att beställa publik statisk adress i IP Onlys nät. Däremot medger några internetleverantörer att IP adress som låses till MAC-adress. Då för blir adressen den samma så länge MAC-adressen är oförändrad. Bahnhofs support hade den konstiga idén att IP-adressen skulle låsas till routerns macadress, detta för att det finns en del nät som inte har någon mediakonverter med egen mac-adress.  Macadressen till IP Onlys Inteno mediakonverter står på insidan av locket eller på kartongen som brukas lämnas kvar. Intenon är i princip en switch och där sker ingen NAT. Det funkar bra att låsa IP adressen till Intenons macadress. Own it, Bredband 2 och Bahnhof tar inget för adresslåsning. Voicetech vill ha 49 kr/månad. Telenor erbjuder inte adresslåsning.
    Jonas Lönnroth
  • Man får ju inte flytta på fibermottagare.  Eftersom den sitter på "fel ställe" återstår att dra en egen längre patchkabel till en egen fiberomvandlare + router. Några hinder mot det? (Support av den egna omvandlaren/routern efterfrågas inte).
    Jocke
  • Det går bra att koppla in vidare utrustning så som en router. En till fibermottagare kan du inte koppla in i din befintliga fibermottagare.
    Amanda F Kundservice
  • Det finns en sida hos Bahnhof där man kan välja att få mac-adresslåst IP adress. Adressen låses till routerns mac-adress. På samma sida kan man sedan välja att låsa till en annan  router om man vill byta så det är inget problem. De fungera mycket bra och är helt stabilt efter avbrott. Man måste välja publik adress på detta vis om man vill komma åt kameror osv utifrån eftersom standard är privata IP adresser som det inte går att få port forwarding till. Alternativt är en VPN server i egna nätet.

Jonas Lönnroth
  • Dubbel NAT fick jag när jag kopplade in min router, var tvungen att brygga routern för att det skulle fungera så fibermottagaren måste ju ha NAT?
    Emil
  • Mediaomvandlaren/fibernottagaren är en layer 3-switch med egen ip-adress för management. Det innebär inte att den har network adress translation, NAT. Dessutom kan den nog hantera undernät, VLAN, dvs skilja ut TV och IP telefoni om det är implementerat. Den router man kopplar in får en IP adress via DHCP från internetleverantören och inte från mediaomvandlaren. Det är här macadresslåst IP adress som kan  från bl a Bahnhof kommer in. Det finns en ny avancerad router tyska AVM med beteckningen AVM 6890 som kan växla mellan fiber via WAN ingången, xDSL via telelina och 3G/4G. Om internet via fiber faller bort tappas den DHCP-utdelade IP adressen. Routern kollar med ARP request och får den inget svar så växlar den till internet över mobilt bredband och sedan tillbaka när fibernätet är uppe igen. Dessutom kan mobilt bredband användas parallellt med fiber i proportion till endera förbindelsens kapacitet (den funktionen är mest tänkt för kombinationen långsamt adsl och 4G.).
    Jonas Lönnroth
  • Pga att det börjar ta slut på IP adresser kör man CG NAT  ut mot kunder.
    Man kan få en Publik adress om man frågar snällt.  Jag hade det någon månad men tog tillbaka CG Nat när vi slutade använda IPsec. Gör mig inget fungerar lika bra som med egen adress om man inte behöver avancerade tjänster hemma.
    Johan
  • Så snart man utifrån behöver nå routern eller t ex videokameror behöver man en publik adress
    Jonas Lönnroth
  • Vilka vlan skickar dom olika operatörerna ut sin trafik på i ip-onlys nät?

Tänkte köra utan intendon.
    Patric Jacobsson
  • Hej!

Vår sommarstuga har precis blivit driftsatt och jag har tecknat avtal med Bredband 2. Försöker göra port forward i min router till en IP-kamera och en Raspberry Pi för att styra min hemautomation utifrån. Men jag får det inte att fungera... Ser ovanstående diskussioner om dubbel NAT och att man behöver publika adresser för att nå sina maskiner. Är det verkligen så? Om ja - hur kommer man runt det? Deaktivera brandväggen i routern? Känns inte bra...

Några tips på vad jag kan göra? Har fiber i vårt andra hus och där behövde jag bara öppna några portar (port forward), så kunde jag nå kameror och Raspberries utifrån.

Fredrik
  • Hej Fredrik,

Du behöver vända dig direkt till din tjänsteleverantör med dessa frågor då det är de som har möjlighet att tillsammans med dig göra en eventuella felsökning.
    De är även de som har ansvaret att se till att din tjänst fungerar för dig som deras kund.
    Johanna J Kundservice
  • Det finns inget sätt att komma förbi behovet av en publik adress om man ska använda port forwarding.  Med Bahnhof är det gratis och lätt ordnat att dessutom få en konstant adress. Det är dock ingen statisk adress utan en DHCP adress som hålls konstant mot din fiberrouters mac-adress. Jag har dock råkat ut för (en gång på ett år) att den här adressen har bytts. För mig funkar port forwarding mot fiberrouterns adress som är känd via dyndns.

En annan variant är att ha en fiberrouter som kan sättas upp för VPN. Det kör jag mest med och då med smartphone eller ipad som VPN klient för att bl a nå åtta kameror. Bra med gratis VPN tunnel till Sverige när man bor utomlands dessutom. Rekommenderad router AVM 7590 eller 6890.
    Jonas Lönnroth
  • Voice over IP fungerar inte heller utan publik IP adress. Den uppenbara lösningen är att byta till en leverantör som erbjuder publik IP adress för privatkunder, helst gratis och mac-adressbunden som Bahnhof men andra leverantörer erbjuder också publik adress på begäran.

För att en förbindelse ska kunna upprättas med en router som har en icke publik adress måste den initieras från den routern eller en server inom dess nätverk. Det finns en tunnelteknik med hårdvara som kan tänkas fungera. Se Proxicast.com och deras Pocketport 2. Pocketport används parvis och kan ingå i LAN eller användas med USB-modem. Kostnaden och besväret med att konfigurera enheterna gör byte av internetleverantör till förstahandsalternativ. Pocketport är dock bra om man inte kommer åt att ställa in port forwarding på nätverkets router. Då är nätverket tillgängligt med VPN utifrån för den som har den andra Pocketportenheten. Det bör fungera även med icke publik IP adress eftersom förbindelsen upprättas över en extern server som länkar samman båda Pocketports. Den servern håller Proxicast med.

Jonas Lönnroth
  • Rättelse: Voice over IP fungerar även över icke publik IP adress. Kör det med 4G och kontantkort på ett ställe. Har man en router för fiber som går att inrätta för VPN så fungerar det att nå kameror även om adressen inte är publik. Jag har VPN förbindelse till flera AVM routrar med 4G och kontantkort. I och med VPN till routern har man tillträde till alla kameror i LAN och behöver inte använda port forwarding. Rekommenderar routen AVM 7590 för fiber.

Jonas Lönnroth
  • Mitt problem löstes genom att Bredband2 gav mig en publik adress. De var supersnabba och tillmötesgående. Tack för alla svar!
    Fredrik